Kinderwensconsult

Wist je dat in het oude China mensen zich eerst een jaar voor gingen bereiden op hun zwangerschap? Niet geheel onverstandig aangezien er erg veel gezondheidswinst te behalen valt voor zowel de moeder als de (ongeboren) baby! Gelukkig begint er in het Westen ook meer aandacht te komen voor het ‘gezond zwanger worden’! Zo kun je bij In her Sense ook terecht voor een kinderwensconsult als voorbereiding op je zwangerschap.

Waar kun je zelf op letten?

  • Heb je een kinderwens? Start dan met 0,4 mg foliumzuur per dag. Dit verkleint te kans op het krijgen van een kindje met een open ruggetjes, een open schedel, een open gehemelte of een hazenlip. Het advies is om te starten 6 weken voor bevruchting maar omdat je niet precies weet wanneer dit gaat gebeuren doe je er verstandig aan te starten zodra jullie proberen zwanger te worden. Je mag deze nemen tot en met de 10e zwangerschapsweek.
  • Daarnaast is het advies om dagelijks 10 mcg vitamine D te nemen. Vanaf de kinderwens en gedurende de gehele zwangerschap.
  • Gebruik je medicatie? Kijk in de bijsluiter of deze is toegestaan tijdens de zwangerschap. Indien dit niet het geval is overleg dan met je arts die de medicatie heeft voorgeschreven of het nodig is de medicatie te stoppen of over te stappen op andere medicatie.
  • Vul de zwangerwijzer in.
  • Stop met het drinken van alcohol. Pas zo nodig je voeding aan. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het voedingscentrum.
  • Rook je of gebruik je drugs? Kijk eens op rokeninfo en drugsinfo. Ook acupunctuur kan je helpen bij het stoppen met roken en ondersteunen bij verslavingen.
  • Voor meer informatie omtrent gezond zwanger worden kun je kijken op Kansrijke start en TNO.

Wat kun je verwachten?

Tijdens een kinderwensconsult gaan we samen bekijken of er zaken nog extra aandacht of zorg nodig hebben alvorens zwanger te worden. Dit doen we vanuit een medisch Westerse bril: gebruik je medicijnen? Heb je een medische voorgeschiedenis? Kom je werk gerelateerd in aanraking met gevaarlijke stoffen, straling, trillingen en dergelijke. Daarnaast kijken we ook vanuit de traditionele Chinese geneeswijze: hoe is je menstruatiecyclus? Zijn ze pijnlijk? Heb je stolsels erbij? Heb je zeer korte of juist lange menstruaties? Heb je nog andere klachten zoals bijvoorbeeld een moeilijke stoelgang of weinig energie? Dit kan allemaal duiden op een disbalans in je lichaam waarbij het belangrijk is deze eerst te verhelpen voordat je zwanger wordt.

Door bijvoorbeeld medicatie aan te passen, bepaalde adviezen op te volgen of eerst verdere onderzoeken in te zetten kun je beter voorbereidt en daardoor ook gezonder zwanger worden. Gezond zwanger worden en gezond zwanger zijn kan vele positieve gezondheidseffecten en voordelen met zich meebrengen voor zowel jezelf als je toekomstige kindje. Denk bijvoorbeeld aan het verkleinen van de kans op een miskraam, aangeboren afwijkingen, te laag geboortegewicht, hoge bloeddruk en het ontwikkelen van zwangerschapssuiker.

Informatie en tarieven

Kinderwensconsult
  • Voorbereiding op je zwangerschap
  • Leefstijladvies
  • Gezonder zwanger worden
Tarieven
  • Kinderwensconsult (60-75 minuten) € 71,85
    Dit betreft het landelijke NZa tarief.

Heb je nog vragen omtrent een kinderwensconsult? Neem vrijblijvend contact op.

Veelgestelde vragen

Wordt een kinderwensconsult vergoed door de zorgverzekeraar?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden het kinderwensconsult wanneer je aanvullend verzekerd bent. 

Moet je nu al op je alcoholgebruik en voeding letten?

Dat is wel verstandig. Je weet pas dat je zwanger bent na een positieve test maar dan heeft de bevruchting al ongeveer 2 weken eerder plaatsgevonden.
De ZwangerHap App van het voedingscentrum is een fijne en makkelijke app om te checken wat je wel en niet mag eten wanneer je zwanger bent.
Ook bij de man heeft roken-, alcohol- en drugsgebruik invloed op zijn vruchtbaarheid.

Probeer verder gezond en gevarieerd te eten. Vermijd suikerrijke en vette voeding. Dit kan namelijk ook invloed hebben op je vruchtbaarheid. Zorg voor voldoende beweging. Drink niet te veel cafeïne houdende dranken en vergeet dagelijks je foliumzuur niet te nemen.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Dit hangt af van de duur van je menstruatiecyclus. De eisprong (ovulatie) vindt altijd 2 weken voor de menstruatie plaats. De dag voor, tijdens en na de eisprong zijn de drie vruchtbare dagen. Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt is dit lastiger om vast te stellen en kan het helpen om gebruik te maken van ovulatietesten. Deze zijn makkelijk online te verkrijgen of bij een drogisterij. Er zijn tegenwoordig veel handige apps om je cyclus in bij te houden die ook aangeven wanneer je naar verwachting vruchtbaar bent. Een andere manier is de temperatuurmethode waarbij je dagelijks je temperatuur opneemt. Tijdens de eisprong is je temperatuur zo’n 0,5 graden lager. Ook kun je het cervixslijm in de gaten houden. Dit slijm wordt geproduceerd in de baarmoederhals en op de vruchtbare dagen wordt dit slijm meer doorzichtig, wateriger en draderig.

Hoelang duurt het voordat je zwanger bent?

Je hebt iedere maand ongeveer 20% kans om zwanger te worden. Daarbij is 30% binnen 3 maanden zwanger, 70% binnen 6 maanden en 80% binnen 12 maanden.

Er komen aangeboren afwijkingen voor in de familie, wat nu?

Zeker wanneer de familie anamnese belast is en er familieleden geboren zijn met een syndroom of aandoening kan het zinvol zijn een kinderwensconsult in te plannen. Dit kan bij een verloskundige maar eventueel ook (na een verwijzing) bij de gynaecoloog. We kunnen dan een risicoanalyse maken. Ook is het mogelijk dat je verder verwezen wordt naar een klinisch geneticus.